Aktivnosti na šoli

 
14. 5. 2021

FESTIVAL MLADE LITERATURE URŠKA 2021

Revija Mentor je v sodelovanju z JSKD tudi v tem šolskem letu razpisala literarni natečaj Festival mlade literature Urška za mlade nadarjene literate, stare od 15 do 30 let. Vsi sodelujoči so najprej morali skozi regijska srečanja; zadnje tako srečanje je bilo za  Celjsko in Koroško aprila letos. Na njem je sodelovala tudi naša dijakinja TJAŠA KLADNIK iz 4. D. Skupaj z ostalimi udeleženci se je udeležila ustvarjalne literarne delavnice, na kateri je javno prebrala izbrane odlomke iz svojega prijavljenega besedila.

Strokovni spremljevalec za Celjsko in Koroško je nominiral tri najboljše literate za finalni del. Ena od nominiranih je tudi TJAŠA KLADNIK. Po mnenju regijskega selektorja g. Zorana Pevca je v Tjašini kratki zgodbi MAYA z zelo dobrim občutkom za erotičnost zapisan odnos med dvema, tremi mlajšimi osebami. Gre za nekakšen ljubezenski trikotnik, ki poteka fluidno in v sodobnem jeziku. Zgodba je napisana zanimivo, zgoščeno in je dialoško dobro izpeljana.  S tem pritegne bralčevo dojemanje in pričakovanje. 

Za zgodbo sta značilna strnjenost in omejen prostor, kar je sicer značilno za kratko zgodbo, lahko pa bi se zgodba razvila v morebitno daljše prozno besedilo.

S to zgodbo se je Tjaša uvrstila v nadaljnje tekmovanje za nagrado uršljan/uršljanka 2021.

Natečaj se bo zaključil z razglasitvijo uršljana/uršljanke 2021 15. oktobra v Slovenj Gradcu.

Če bodo razmere dopuščale, bodo tako nomininiranci kot vsi ostali sodelujoči v okviru Tedna ljubiteljske kulture povabljeni na Slovenske dneve knjige ter Dneve poezije in vina.  Tjaši bodo zgodbo z natečaja objavili v literarni reviji VPOGLED, zgodbo Sončni zahod pa v literarni reviji VSESLEDJE in seveda bo objavljena tudi v Virusu, šolskem literarnem glasilu.

Uspeh na Urški ni Tjašin prvi, zagotovo pa tudi ni zadnji. Še naprej ji želimo veliko ustvarjalnega navdiha, za nominacijo in objavo njenih zgodb pa ji iskreno čestitamo in izrekamo javno pohvalo.

Vsekakor bomo spremljali nadaljevanje in slovesni zaključek letošnje Urške, ki praznuje 20 let.

Irena Uranjek

Priporoči prijatelju: 

Preberite še

V tej rubriki trenutno še ni zapisov.
 
 

Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje, Ipavčeva 10, 3000 Celje, Slovenija | Telefon: 03/ 428 69 00 | Fax: 03/ 428 69 01 | E-pošta: info(a)szsce.si 
Izobraževanje odraslih: 03/ 428 69 10 | Tečaji: 03/ 428 69 26 | 

Pogoji uporabe. Pravice pridržane, © 4S, svetovanje in razvoj, d.o.o.